вторник, 31 март 2009 г.

ОКУЛТИЗЪМ



Думата окултизъм идва от латински и може да се преведе като: скрит, таен, мистериозен, прикрит. Като се има предвид това, забелязваме три характеристики:
1. Окултизмът се занимава със секретни или скрити неща.
2. Окултизмът се занимава с действия или събития, които изглежда не зависят от петте сетива.
3. Окултизмът се занимава със свръхестественото.
Като използваме това широко определение на думата „окулт”, целия феномен, който се крие зад нея, може да се включи в една от трите категории:
1. Предсказания – изкуството да се предсказват бъдещи събития. В превод значи „предвиждам” и може да се определи като способност да се предвиждат бъдещи събития. Човекът, който предсказва се нарича гадател. Разликата между гадател и ясновидец е, че ясновидските видения са спонтанни и идват към човека без предварителна подготовка, а гадателя използва определени средства/огледала, карти, махала и др./.
2. Магия – способността да се получават резултати извън човешката сила, с помоща на духовно съдействие/сатана и демоните/.
3. Спиритизъм – духовна дейност, основана на вярването, че посредством определени лица, медиуми, хората могат да контактуват с мъртвите/ автоматично писане, говорене в транс, повдигане на предмети, материализация, и други/.
Какво е нашето отношение към окултизма? Безобидно ли е да участваме в окултни практики? Какво казва Библията относно окултизма? Има хора, които реагират по следния начин: „Тези влияния в съвременната ни култура са неизбежни, няма защо да се притесняваме.” Други казват: „Интересът към дявола и към демоничното е кратко увлечение. Трябва да изчакаме и ще премине.” А някои директно казват: „Трябва да научим всичко за дявола, дори и с цената на нашето участие”. Всички тези възгледи са изключително опасни. Трябва да знаем какво казва Писанието по този въпрос.
Писанието не отрича съществуването на дявола. Да се казва че няма дявол е все едно да се отрече някое от ясните учения на Библията. Важно е да потвърдим Библейската истина, че дявола съществува. Една от най-големите хитрости на дявола е да застави хората да повярват, че не съществува. Необходимо е да признаем, че дяволът и неговите демонични сили имат огромна власт, но благодарение смъртта и възкресението на Христос дявола е сразен.
Феноменът може да се причисли към една от следните четири категории, според източника на сила или способност:
1. Божествен, т.е източникът на свръхестествената способност и сила е Бог или Святия Дух.
2. Демоничен, т.е източникът на способността и силата е дяволът или демоничните сили.
3. Психологически или убеждението, че свръхестественото не съществува.
4. Изкуствен – изкуствено създаден от човека.
Със сигурност никоя окултна практика не може да бъде вдъхновена от Бог, тъй като се забранява от Писанието. Източникът на вдъхновение е демоничен и целта е човека да прехвърли вярата си от Създателя към създадените. Библията казва: „И ако някоя душа се обърне към ония, които извикват мъртъвци, и към магьосници, за да ги последва в блудството им, Аз ще обърна лицето Си против оная душа и ще я изтребя измежду народа и”/Левит 20:6/. И още: „Ако мъж или жена извикват мъртъвци или врачуват, да бъдат умъртвени: с камъни ще бъдат убити, кръвта им е върху тях”/Левит 20:27/.: „Не бива да се намира у тебе/такъв/, който прекарва сина си или дъщеря си през огън, предсказвач, гадател, врач, магьосник, омайник, ни който извиква духове, нито вълшебник, нито който пита мъртви, защото всеки, който върши това, е гнусен пред Господа...”/Втор.18:10-12/.
Магията,спиритизмът, както и всяка друга окултна практика са абсолютно забранени от Бог. Не само в Старозаветното Писание – Левети и Второзаконие, но и Новият завет казва: „Възлюбени, не на всеки дух вярвайте, а изпитвайте духовете дали са от Бога, защото много лъжепророци се явиха в света...”/1Йоан 4:1/. От Божия гледна точка, контактуването до света на духовете чрез окултното е: „принасяне на чужд огън”/Левит 10/, „принасяне на чужд тамян”/Изх.30:9/ и „поклонение на чужд бог”/Пс.81:9/. Възмездето на Бог за търсене на демонични сили може да бъде допускане на демонично влияние над човека. Последиците често са пагубни за личността.
Широко разпространена съвременна окултна дейност е медитацията, йогата-физически тренинг, с цел пълен контрол над телесните процеси, астрологията-предсказване на бъдещето основано на предполагаемо влияние на положението на Слънцето, Луната, звездите и планетите, зодиак-мисловен път на Слънцето, върху небесната сфера, които включва дванадесет съзвездия. Често изглежда съвсем безобидно да си погледнеш зодията или да чуеш мнението на астролог за влиянието на деня и часа на раждането ти над характера и пр. Но колкото и безобидни да изглеждат тези навици, Библията е категорична в своето предупреждение и осъждение на всички, които се въвличат в окултния свят. Нека не забравяме, че няма малък и голям грях. Всеки, който е въвлечен в окултен грях, трябва да го осъзнае, да се покае за греха си и се откаже от участие в окултизъм. ВСЕКИ РЕШАВА САМ ЗА СЕБЕ СИ!
Добрата вест е, че както преди 2000г. така и днес Исус Христос е по-силен от греха, смъртта и дявола...

Няма коментари:

Публикуване на коментар