събота, 17 октомври 2009 г.

БРАК И РАЗВОД


Все по-малко влизам в интернет. Липсва ми комуникацията с хората, с които пишех всеки ден. Преди два дни настинах и хубавото от цялата работа е, че съм в къщи и в нета. Радвам се, че трима-четирима от приятелите ме намериха и идват на кафе в заведението. Все повече хора около мен имат проблеми в семейството. Осъзнавам, че развода се превръща в голям съвременен проблем. Лошото е, че семейният конфликт и раздори не засягат само двойката, но и даста хора около тях. Всяка култура, която отваря пътя за безразборен развод, си е изковала инструмент за собственото си разорение. Трагичното е, че разводът е станал почти толкова често явление в християнската Църква, колкото и в нехристиянския свят. Защо в християнските среди толкова често почна да се говори за развод? Едната причина е неправилното отношение към брака, с която Църквата е изоставила стандартите на Бог и Библията и е възприела за стандарт света. Както един учител казваше: „Когато един кораб е в морето, всичко е наред, но когато морето е в кораба, нищо не е наред. Когато Църквата е в света, всичко е наред; когато света е в църквата, всичко е наопаки.” Втората причина за зачестяването на разводите е това, че много от хората са абсолютно неподготвени за тази крачка. Те встъпват в брак без ясното разбиране за същността му и задълженията.
Божието намерение определено никога не е било бракът да завършва с развод. В периодът преди Мойсеевия закон и след него наказанието за прелюбодейство е смърт /Второзаконие 22:22-24/.Смъртното наказание на виновната страна автоматично освобождава невинната страна да се ожени повторно. В Новият завет Исус каза: „А пък Аз ви казвам, че всеки, който напусне жена си, освен по причина на прелюбодейство, прави я да прелюбодейства и който се ожени за нея, когато бъде напусната, той прелюбодейства./Матей 5:32/. Чрез думата „порнео” или „прелюбодейство” се описва всяка форма на незаконен или противоестествен секс. Използва се на много места в Новия завет. Всъщност освен по причина прелюбодейство няма друга възможност Църквата да удобри развод и повторен брак. Разбира се и при смърт на единия от партньорите. В 1 Коринтяни 7гл.10 и 11 ст. Павел разглежда случая, когато двама вярващи са женени един за друг. Той посочва, че Исус вече е разгледал този случай в евангелията: нито една от страните не е свободна да се разведе с другата, освен поради брачна изневяра. Ако се разведат, те са длъжни да останат неженени или да се оженят повторно един за друг. В стихове 12-15 на 7 глава Кор. Павел разглежда случая, когато вярващ е женен за невярващ човек. Той поставя върху вярващата страна задължението да се стреми да поддържа мир в брака и да спечели невярващата страна. Но когато невярващата страна отхвърли този подход, откаже да продължи брака и напусне, тогава вярващия е освободен от връзките на брака. Разбира се, има много въпроси относно брака и развода на които няма категоричен отговор. Пример: Как Бог гледа на хора, които са с провален брак в миналото и в последствие са познали Христос като Господ? Аз вярвам в прощението. Бог прощава и забравя греховете ни преди нашето обръщение, но добре е ако знаем за Божия стандарт и желаем благословение, да живеем според него. Не е трудно, защото това за нас не е закон, а благодат. Ние спазваме определени неща поради любов, а не поради определени догми. За съжаление не при всеки брак можеш да кажеш направи 1,2,3 и нещата ще се променят. Има ситуаций, в които задължително трябва външна намеса на професионалист, който да разговаря с двамата за да се стигне до промяна. Сигурна съм, че ако се говори за брака и развода, и най-вече за вредата от развода, много бракове могат да бъдат спасени. Бог желае да бъдем щасливи, да имаме единство и добри взаймоотношения за да можем да възпитаме добре децата ни, а не да останат с деформиран, негативен възглед за брака и семейството. Нека градим, а не да събаряме!

3 коментара:

  1. Наистина в църквата сякаш има теми табу, за които не се говори.
    А съществуват ли опасни зони започват и заобикалките, недоразуменията,пренебрегването...
    Нима очакваме света да ни обърне внимание, че половината от християнските семейства се разпадат, а в друга една трета живее насилието и омразата...А иначе говорим за любов...
    Като в нас няма пример за доброта и любов не можем да очакваме другите да я открият гледайки ни и идвайки в домовете ни...
    Хриси

    ОтговорИзтриване
  2. Привет!
    С теб подхващаме еднакви теми, подобни снимки...
    http://bulpete.wordpress.com/2009/10/19/rings/

    Дано си здрава!
    Пепи Р.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ти, Пепи! Следя блога ти и усещам в последните постове лъх на любов и красота. Много се радвам за Вас, въпреки, че не познавам съкровището, което си избрал за своя половинка. Зная, че ако съхраните тези чувства и близост ще бъдете много щастливи. Желая Ви го от сърце :)

    ОтговорИзтриване