неделя, 30 август 2009 г.

ТАКЪВ Е ЖИВОТЪТ

Животът е странно нещо! Всеки ден се случват непредвидими неща. Винаги съм казвала, че живота е приключение, но често ни изиграва лоша шега и трябва голямо чувство за хумор за да кажеш, че е приключение. Преди ден, отварям си пощата, а в нея доста писма. Зарадвах се. Обичам да пиша и да получавам писма. Е, едно време бяха хартиени, но вече и на електронни съм доволна. Отварям първото - покана за венчавка. Зарадвах се, даже много. Страхотно е приятели да започнат нов, съвместен живот, с нова надежда за подкрепа, единство, любов и ... приключения. Отварям второто, съобщение за смъртта на млада жена, с която се запознах преди година. Посветили живота си със своя съпруг в определен район на страната, в служение и евангелизиране. Когато се запознахме чакаше своето първо дете с такава надежда. Преди дни получих съобщение за молитва, а ето вече я няма, премина към по-добър живот и в по-добър свят. Изпитах болка, от която просто свят ми се зави. Представих си как расте малкото й дете без своята майка... Отворих третото писмо, обична за мене жена споделяше проблеми. Спрях, не исках да продължавам да чета. Нуждаех се от глътка свеж въздух. Имах усещането, че се задушавам. Защо? Искам да чуя добра новина. Знам, че животът е болка, но и радост, тъга и мъка, но и щастие. Бях доволна, че преди месец изхвърлих телевизора от стаята си. Не исках да чувам отново и отново трагични събития и черна хроника. Само преди дни, на пътя до дома ми, млади момчета с мотора си, се бяха врязали с бясна скорост под автобуса на завой. Видях ги, трябваше да повдигнат автобуса за да извадят човека и мотора. На всяка крачка трагедия. Често не осъзнаваме, че зад всяка ситуация от подобен характер се крие нечия история, нечий живот, нечия съдба. Как да сме добри, когато всичко около нас е лошо? Как да се съхраним, когато обстоятелствата са трагични?
Пътувах няколко хиляди километра през този месец. Трудно време, изпълнено с много работа и перипети. Спомням си преди дни близък човек ме попита, как успяваш да запазиш самообладание? Защо се владееш? Та какво ще промени ситуацията ако изпусна нервите си? Ще я променя ли? Не! Само ще натрупам огорчение, което ще отрови собствения ми живот. Както казва апостол Яков „...Нека бъде всеки човек бърз да слуша, бавен да говори и бавен да се гневи, защото човешкия гняв не върши Божията правда.” Колкото и да се старае човек да се съхрани, да е добър, да е учтив, да е приветлив, ако Бог не го изпълни с небесна благодат и сили, това е определено невъзможно.
Преди няколко години имах ситуация, в която един човек с положение, авторитет и сила, реши да ме унищожи. След време почнах да осъзнавам, че тези ситуации бяха ме изградили. Дума не казах, нито се защитих. Знаех, че рано или късно правдата ще излезе на бял свят. Така и стана. След няколко години истината се разбра, но се радвам, че излязах „чиста” и можех да погледна спокойно хората в очите. Иска ми се да кажа, че трудностите каляват, защото зная, че е така. „Блажен онзи човек, който издържа изпитание, защото, като бъде одобрен, ще приеме за венец живота, който Господ е обещал на тези, които люби”/Яков 1:12/.
Такъв е животът, изпълнен с болки, но след тях се ражда надежда. Изпълнен с тревога, но след това идва мирът, който никой ум не може да схване. Небесен мир. Много нещастие, което след време разбираш, че е в основата на твоето щастие. Това ли е животът? Да! Цветен, разнообразен, изпълнен с чудатости и непредвидими неща! Но сивотата със сигурност ще ни изнерви... и утегчи. Пъстрия живот е живота, който си струва да изживеем. Нека му се насладим – на всяка минута, всеки час, всеки ден. Струва си! Бог е добър!

7 коментара:

  1. Да, животът е едно чудо и затова е чудесен - въпреки сълзите и умората, горчивината в душата на моменти! Но има и върхове, и споделени радости!
    А когато в теб живее вярата в Господ и си богат с приятели преодоляваш препятствията.
    Здравче, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  2. Да, Хриси, започнах да се радвам на всяко дребно нещо! Колко много човек се променя!

    ОтговорИзтриване
  3. Животът е хубав и каквото се случва е резултатът дали го живееш правилно

    ОтговорИзтриване
  4. Съгласна съм, но донякъде с вас. Каква гаранция има, че човек който живее живота си правилно /а какво значи правилно?/ ще му се случват само неща, които ще правят живота му хубав? Често правиш неща по убеждение и въпреки това се случват нелепости...

    ОтговорИзтриване
  5. Много хубава статия - накара ме да се замисля. Да, животът е странен, чуден и чудесен. Всеки ден е дар от Бога и трябва да го изживеем пълноценно. Ценете времето си и хората около Вас!
    Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Странно защо тази тема(която е интересна) има 39 в "Свежо", а "Победоносен живот" има 12!? Дали защото ние повече обичаме да слушаме за преживявания, отколкото за една здрава основа, така че нашите преживявания да бъдат изпълнени единсвтвено с Христос!
    Момчил

    ОтговорИзтриване
  7. Виж, мнението ми е, че има общочовешки теми, които много по-леко се четат и така повече хора прочитат до край статията. Тематичните статии, които са с пряка богословска насоченост се четат по-трудно и е естествено да се четат от по-малко хора. Въпреки, че смятам, че е съвсем естествено хората да се интересуват и от практичната страна на християнството, което включва лични свидетелства, преживявания, истории. Щом на мен ми доскучава от време на време в блога, значи трябва и разнообразие, нали така Момчил :)

    ОтговорИзтриване