сряда, 12 август 2009 г.

РАЗВИЙ СВОЯ ПОТЕНЦИАЛ!



Всеки един човек притежава скрит потенциал, който не бихме могли да видим, ако не повярваме в Бог и не проумеем, че сме способни да извършим всяко нещо, в което сме призвани. Искаме да бъдем оценявани от околните, търсим реализация и приемане. Много важно е всеки да открие своите заложби и да разпознае и оцени потенциала вътре в себе си. Познавам хора, които за дълъг период от време са подтискани, наранявани, унижавани, така, че собствената им себеоценка е променена. Може да са минали години изпълнени със словесно или умствено малтретиране, последвани от години нарушени взаимоотношения, болки и емоционално огорчение, но четейки Словото то работи вътре в човека и трябва време за да влезем в съгласие със Създателя си. Жизнено важно е с кого влизаме в съгласие. Трябва да повярваме в уникалността си и да не се съгласяваме с негативизма на хората около нас.
Формата на нашия потенциал е решението. За да се развие потенциалът правилно, трябва да имаме план, да се молим за него, да имаме конкренти неща и да вършим конкретни стъпки. Много хора се чувстват зле и са нещастни, защото не вършат нищо за да развиват своят потенциал и заложби. Оплакват се, мрънкат и стоят в един омагьосан кръг с години. Добре е всеки да прави това, за което е призван. Някои хора посвещават години да обучават себе си в неща, за които нямат дар и призвание. Или имайки правилна посока искат да видат крайният резултат тук и сега на момента. Всеки е роден с определени способности и е добре да признаем, че не с всичко може да се справим сами. Тогава ще се обкръжим с хора, които имат виждане и способности, които ние самите не притежаваме. 1Петър 4:10 казва: „Според дарбата, която всеки е приел, служете с нея един на друг като добри настойници на многообразната Божия благодат.”
Много са хората, които имат мечти и виждане за нещата, които желаят, но не могат да се справят с практичните усилия и дисциплината, които се изискват за развиване на потенциала си. Не е проблем желанието, а по-скоро волята за да постигнем дадено нещо. Преди няколко дни се върнах от поредното ни пътуване. Срещнах се с момиче, което от две години посещава събирания на Свидетелите на Йехова. Бях изненадана как това девойче цитира определени пасажи и колко добре е запозната с начина, по който трябва да отговори на въпросите ми. Замислих се колко често пропускаме да наблегнем на основни въпроси, а се фокусираме върху детайли, които ни отдалечават от същността. Помислих си ако сега направя тест с въпроса „Как можеш да докажеш, че Исус Христос е Бог?” много хора биха написали общи неща, без да могат да цитират конкретни стихове. Добре е да можем конкретно и ясно да отговаряме на въпросите свързани с основните Библейски доктрини и принципи. За това се изисква изучаване с воля и постоянство. Когато чуеш двадесет годишен концерт майстор да свири виртуозно, веднага ти става ясно, че е прекарал дълги часове в подготовка. Въпреки лишенията и пропуснатите забавления, труда си е струвал и това, което е постигнал му носи удовлетворение и наслада. Всеки един има потенциал и трябва да положи усилие за да го развие, тогава и ще изпита радостта от постижението, успеха и реализацията.
Ако искаме наистина да постигнем успех трябва да сложим в ред нещата в собствения ни живот. Това изисква промана. С Божията помощ, упорита работа и решителност може да променим старите си навици, които ни спъват и пречат и да развием нови, които да ни помогнат да развием потенциала си и да постигнем целите, които сме си поставили. Всеки притежава съкровище в себе си и сам трябва да го откопае и извади на показ.

4 коментара:

  1. Здравче, благодаря ти за написаното! Не само го прочетох, но си задавам и въпроси...значи ме е докоснало споделеното.
    От години си задавам все този въпрос - какво съкровище притежавам в сърцето си и как да служа на другите с него...
    Хриси

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти за тази прекрасна статия!

    ОтговорИзтриване
  3. Mila Zdravke,
    Statiyata e prekrastna. Prava si 4e horata izpolzvat mnogo malko ot potentziyala si , za da sme po konkretni okolo 10 %. Otnostno hristiyanite Bog ni e dal darove na vsi4ki za da slugim na nego i na carkvata. Dara ni e tova koeto nai-mnogo obi4ame da pravim.
    Dobrata duma i nasar4enieto pravyat veliki neshta, razvivat potentziala ti i te karat da letish ot radost.
    Saglasna sam 4e tryabva da znaem Bibliyata mnogo dobre i tezi ot nas koito sa silni v vyarata tryabva sashto da izu4avat i drugite religii za da znaesh kak da otgovorish na tezi hora. V raiona v koito giveya ima mnogo mormoni i nashta tzarkva ni u4i kak da im otgovaryame i zashtitavame Hristovata vyara.
    Bulgarite sme podtiskani i navikvani ot malki i imame mnogo malko samo4ustvie. Bog da ni dade sili da se spravim s tova i da go preodoleem.
    S obi4,
    Vanya

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за коментара, Ванче! Ти си от малкото българи, които въпреки, че живеят на страхотно място зад граница, не забравят неволите на българите. Много се радвам, че те познавам :)

    ОтговорИзтриване