петък, 8 януари 2010 г.

Духът на Господа Еова е върху мене

1. Духът на Господа Еова е върху мене;Защото Господ ме помазаЗа да благовествувам на смирените:Изпрати ме да изцеля съкрушените в сърдце,Да проповедвам освобождение на пленниците,И на затворниците отваряне на тъмница;
2. Да проглася годината на благоволението Господно,И деня на въздаянието от нашия Бог;Да утеша всичките наскърбени;
3. Да наредя за наскърбените в Сион,Да им дам венец вместо пепел,Миро на радост вместо плач,Облекло на хваление вместо унил дух;За да се наричат дървета на правдаНасадени от Господа, за да се прослави Той.
4. И ще се съградят отдавна запустелите места,Ще се издигнат досегашните развалини.И ще се обновяват пустите градовеОпустошени от много родове.
5. Чужденци ще останат и ще пасат стадата ви,И чужденци ще бъдат ваши орачи и ваши лозари.
6. А вие ще се казвате свещеници Господни;Ще ви наричат служители на нашия Бог;Ще ядете имота на народите,И ще наследите тяхната слава.
7. Вместо срама си ще получите двойно,И вместо посрамянето си те ще се радват в наследството си;Затова в земята си ще притежават двойно,Радостта им ще бъде вечна.
8. Защото Аз Господ обичам правосъдие,Мразя грабителство с неправда;А тях ще възнаградя с вярност,И ще направя с тях вечен завет.
9. Потомството им ще бъде познато между народите,И внуците им между племената;Всеки, който ги гледа, ще познае,Че те са род, който Бог е благословил
10. Ще се развеселя премного в Господа,Душата ми ще се зарадва в моя Бог;Защото Той ме облече с одежди на спасение,Загърна ме с мантия на правдаКато младоженец украсен, подобно на първосвещеник, с венец,И като невеста накитена с украшенията си.
11. Защото, както земята произвежда растенията си,И както градина произраства посеяното в нея,Така Господ Иеова ще направи правдата и хвалатаДа поникнат пред всичките народи.
/Исая 61 гл./
Исая е един от най-значимите старозаветни, големи пророци. Чета често тази книга и я обичам не само поради богатството й в идейно и стилово отношение, но и заради духовното й съдържание. Началото на тази глава Исус избира да прочете в Назарет /Лука 4/ и показва, че думите на Исая са пророчески. Исая пророкува за идването на Месия или Помазаника. Той ще дойде да донесе благата вест, ще изцери съкрушените, ще освободи пленниците и ще пусне на свобода затворниците, разбирайте „ще отвори очите на” и ще изведе от мрачната тъмнина затворените, към светлина. Ето сега е годината на благоволението на Господа или дълъг период от време, в който всички, и евреи, и езичници получават пълен достъп до Господа и се радват на Неговата милост. Но да не забравяме, че ще дойде и деня на въздеянието, за който трябва всеки да бъде подготвен. Главата е страхотна. Завършва със сигурността на успешното дело на Господа. Както процесите на покълване и растеж са сигурни, така и делото Му. Бог ще се погрижи сам плода да поникне. Ще спаси народите поради правдата, която Го удовлетворява и ще Си осигури хвала от всички, които получат спасанието.

Няма коментари:

Публикуване на коментар