четвъртък, 3 декември 2009 г.

ХРИСТИЯНСКИ ПРАЗНИК ЛИ Е КОЛЕДАТА? - НОВА КНИГА

Последните два месеца не съм купувала нова книга и търсех удобен случай да посетя книжарница. Преди няколко дни се срещнах с близък приятел и тъй като знае колко обичам книгите ми подари нова книга. Зачетох я с интерес тъй като представя сериозен исторически и етногравски анализ на създаването на общественото явление /както автора го нарича/ - „Коледа или Рождество Христово” и предхристиянския езически характер на тези чествания. Авторът се е опитал да разкрие произхода на образа на американския Санта Клаус и руския Дед Мароз. Също така съдържа исторически факти и описания на различни ритуални практики и символи на редица страни по света, по време на посочените празници. Книгата се казва „Измамата за Коледата” от Ернест Херолд. Ето и част от заключителните думи на автора, за когото не е написано нито дума:
„В това роднините да се съберат заедно на една трапеза няма нищо лошо, но това би могло да се направи на кой да е почивен ден. Рождествените песни са много хубави, но те могат да бъдат пети по всяко време на годината и да се прославя името на Спасителя. Не е необходимо да има някаква по-специална причина, ако някой човек иска да подари нещо на друг. Но когато всичко това се свързва с традицията дошла от някой езически култ се превръща в сериозен проблем спрямо Бог. Да не говорим за това, че много хора не правят безкористно подаръци, но очакват да получат и те такива.
Правят се безплатни трапези или се взимат в домашна обстановка деца сираци, което действително е добра проява,но съвсем не е необходимо да се прави само на офицялно обявен празник. В миналото, при ранните християни това е била една от дейностите на църквата.
На нашата планета живеят поне два милиарда души, които считат, че са християни, но дали Господ – създателя на небето и земята ги определя за такива? Всеки човек сам взима решение какъв да бъде и какъв начин на живот да води. Но ако някой си въобразява, че може да спазва езически традиции имащи демоничен характер с „духа на Коледата”, да лъже децата с дядо Коледа и в същото време да бъде християнин е доста далеч от истината. Твърде много са измамите, на които са подложени християните и по-специално тези, които живеят в традициите и не познават добре нито Библията, нито историята. Така например всяка година Исус Христос възкръсва на различна дата и то таман по два пъти годишно. Веднъж за католиците и веднъж за православните. Не ви ли се струва малко прекалено? А още на времето през VІ век Дионисий Малки е направил таблици за пасхата и е изчислил, че датата на възкресението на Божия син би трябвало да е 25 март.
Традициите свързани с „Коледа” и „Нова година” са само малка част от измамите на сатана. Но за всички хора търсещи истината и Бог вече е време да престанат да честват тези езически празници посветени на езически богове.”
Въпреки, че според мен автора е малко краен и не споделям напълно неговото мнение, препоръчвам книжката, защото е добре да имаме отношение и виждане за предстоящите празници.

Няма коментари:

Публикуване на коментар